Řecká kuchyně

05.04.2011 15:45

Řecká kuchyně

     Řecká kuchyně je zajímavým mixem mezi kuchyní evropskou, italskou a arabskou, blíže má však ke kuchyni arabské. Vývoj Řeckého kulinářského umění trvá již 4 000 let. Řekové kladou důraz na čerstvé igredience, zeleninu a maso. 

Pravidla stolování

     V Řecku se stoluje jinak, než ve střední Evropě. V dobré restauraci vám před jídlem dají zdarma bagetu a kalíšky s pomazánkami. Narozdíl od ČR zde není považováno za neslušné tyto pokrmy sníst. Jídla se obědnají najednou i s tím, co se označuje jako "předkrmy", nebo "pochutiny" a vše se přinese v jednu chvíli. Každý si pak bere, na co má chuť. Mohou tak vzniknout zajímavé chuťové kombinace. Po jídle se většinou jí nějaké sladké ovoce, které většinou dotanete od taverniéra jako dárek (důkar pohostinství Řeků). 

Hlavní jídla

     Hlavní jídla se dají rozdělit do někonlika hlavních skupin.

Jídla bez masa

     Častým pokrmem je plněná zelenina. Nejznámější jsou plněná rajčata a papriky, ale plní se i lilky a dýně. Jsou plněná rýží, zeleninovou drtí, nebo směsí s chlebem. Dalšími těmito jídly jsou samotné zeleninové směsi a zapečené sýry. sSy se zapékají samotné, se zeleninou, nebo obalené v nejrůznějších směsích.

Saláty

     V Řecku nenajdete restauraci, kde by nepodávali saláty. Nejznámější je tzv. Řecký salát z sýru feta, cibude, okurky, rajčat a oliv. Další oblíbené jsou saláty s kuřecím masem, nebo mořskými plody. Málo se zde oběvují saláty s hráškem, nebo kukuřicí. Za specialitu jsou považované saláty se lněnými klíčky. Salát dostanete nedochucený s lahvičkou olivového oleje a octa.

Pochutiny

     Asi nejproslavenější jsou Tzatzziki. Jedná se o jogurt s okurkou a česnekem. Existují však i pomazánky z rajčat, mozarelly atd. Jednoduchými pochutinami jsou olivy a sýry. Existují však i složitější, jako například sýr zapečený v rajčatové omáčce, masové kuličky s cibulí, nebo smažené kousky mořských plodů.

Grilovaná jídla

     Často se grilují tzv. souvlaki, špízy z různých druhů mas s minimem koření. Často se grilují i masa s kořením a zeleninou v alobale. Mezi grilované speciality patří jehněčí maso, které se griluje s mnohými kombinacemi koření a zeleniny. Samostatně se grilují i různé typy zeleniny, které se poté míchají do směsí.

Zapečená jídla

    Asi nejznámmější jsou mousaka a pasticio. Tato jídla se zapékají v malých pekáčcích, ve kterých se i podávají. Součástí mousaky jsou brambory, bešamel, baklažán, maso a rajčata, pasticia těstoviny, rajčata, bešamel a maso. Zajímavá jsou zapečená jídla z manestry, těstovinné rýže. Ta se často kombinuje s jehněčím.

Těstoviny

     Těstoviny nepatří do tradiční kuchyně. Běžně se však podávají v  restauracích. Naleznete zde všechny známé druhy jako Bolognieze, nebo Carbonara.

Přílohy

     I když to zní zvláštně, tradiční přilohou, jako v čechách například brambory  jsou domácí hranolky. Další oblíbené jsou rýže, těstoviny a manestra. Pokud jdou Řekové do restaurace, dávají si naopak pro nás běžné vařené brambory.

 Proslavená jídla

     Mousakka, pasticio, kebab (všechny možná masa), pita chleba (podobný arabskému), tzazziki, řecký salát.